Lunchcafé curcuma Gouda
  • Home
  • Nieuws
  • Activiteiten
    • Ademsessies met mini cacao ceremonie
    • Yoga on the Beach 2025
  • Menu
  • Over
  • Impressie
  • Contact
    • Contactgegevens en openingstijden
    • Contactformulier
    • Reserveren
  • INSTAGRAM

Olijfolie bij Keuringsdienst van Waarde

6/3/2024

 
Picture
Begin februari was er een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over olijfolie. Hierin kwam naar voren dat er rotte olijven worden gebruikt om de olie te maken. Onze groothandel, BD Totaal, heeft haar leverancier benaderd en wat vragen gesteld, zie hieronder de Q&A.

In de uitzending was ook te zien, dat er ook olijven gebruikt werden die op de grond lagen. Gebruiken jullie ook olijven die op de grond hebben gelegen?
De olijven die op de grond liggen worden 'lampante' genoemd. Voor biologische olijfolie is het gebruik van lampante-olijven niet toegestaan. Wij werken uitsluitend met leveranciers die biologisch gecertificeerd zijn voor onze olijfolie. 
Bovendien verandert de vetzuursamenstelling wanneer er olijven van de grond worden gebruikt, wat de olie diskwalificeert als ' vierge' olijfolie.  ​
Olijfolie vierge en extra vierge, wat is het verschil?

Niet iedere olijfolie mag zomaar ‘extra vierge’ heten. Hiervoor moet de olie aan strenge eisen voldoen, met als belangrijkste criterium dat het gehalte aan vrije vetzuren onder de 0,8 procent moet liggen. Bovendien moet de olie van de eerste koude persing zijn. Dat betekent dat de olie niet behandeld is met chemicaliën of warmte bij de persing. 
De bio virgin olijfolie is ook van de eerste koude persing, ook worden er geen chemicaliën of warmte gebruikt. Het grootste verschil tussen beiden is dat ‘vierge’ olijfolie een gehalte aan vrije vetzuren van max 2% mag hebben en ‘extra vierge’ olijfolie van max 0,8 %. 
Voor welke temperatuur is extra vierge geschikt?
Temperatuur tot 180°C.
Milde olijfolie wordt verkregen door de olie te raffineren, kunnen jullie uitleggen hoe het fysische raffineer proces werkt? 
In het raffinageproces worden geen gebruikt gemaakt van chemicaliën. O.a. hoge temperaturen/filtratie worden gebruikt om smaak, kleur en geur uit de olijfolie te verwijderen.

De volledige Q&A kun je lezen op de site van BD Totaal. 

Comments are closed.

    Archief

    May 2025
    April 2025
    March 2025
    February 2025
    January 2025
    December 2024
    November 2024
    October 2024
    September 2024
    August 2024
    July 2024
    June 2024
    May 2024
    April 2024
    March 2024
    February 2024
    January 2024
    December 2023
    November 2023
    October 2023
    September 2023
    August 2023
    July 2023
    May 2023
    April 2023
    March 2023
    February 2023
    January 2023
    December 2022
    November 2022
    October 2022
    September 2022
    August 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    August 2021
    July 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    August 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    August 2019
    July 2019
    June 2019

    RSS Feed

Picture
| HOME |  © 2020 'Lunchcafé curcuma Gouda' | Korte Groenendaal 21 | 2801 JP Gouda | [email protected] | tel. 06- 481 17 954 |
KvK nr. 65797930 |
Foto's o.a. door: Foodslices, Astrid den Haan,  Wendy van Bree,  Gouds Genieten en Francis Frionnet
  • Home
  • Nieuws
  • Activiteiten
    • Ademsessies met mini cacao ceremonie
    • Yoga on the Beach 2025
  • Menu
  • Over
  • Impressie
  • Contact
    • Contactgegevens en openingstijden
    • Contactformulier
    • Reserveren
  • INSTAGRAM